Hänt i föreningen

21 September 2023. Danny Zwaard, Körsbärsgårdens biodling

Han berättar om sin biodling/verksamhet samt föreläser om genetik, avel och drottningodling. Blev nyligen klar med sin yrkesutbildning i biodling.
Anmälan för fika: Karl-Johan 079-351 26 08 eller linbacken1992@gmail.com
Plats: Wellergården, Vällersten Tid: 18.30. (Ca 6 km från Värnamo, på höger sida utmed väg 151)

19 Oktober 2023. Temakväll om Honung.
Bland annat skattning, skörd, hantering i slungningsrummet, livsmedelskontroll och tips om användning av honung i matlagning. Sture Käll tillsammans med några ur distriktets styrelse ansvarar för kvällen. Distriktets medlemmar är inbjudna till denna kväll.
Anmälan för fika: Lena 070-884 48 49 eller lena@freij.se
Plats: Johanneskyrkan, Värnamo kl. 18.30. (Träffgatan 1)

26 Oktober 2023. Inlämning av honung för bedömning. Utlämning av oxalsyra. Med mera.
Max 1 omärkt honungsburk/medlem lämnas in tillsammans med honungsbedömningskort och medlemsnummer.
Årsrapport. Meddela antal invintrade samhällen hösten 2022, antal vinterförluster, antal invintrade samhällen hösten 2023 samt årets honungsskörd.
Obs! Honungsbedömningskort och årsrapportlapp finns i bitidningen.
Utlämning av Oxalsyra,
meddela antal samhällen till: Karolin 070-20 58 523 eller karolin.hallqvist@gmail.com
Plats: Vuxenskolan, Sveahuset, kl. 18.00-19.00. (Ingång på baksidan)

15 November 2023. Årsmöte. OBS! Nytt datum!
Vi provsmakar och röstar fram föreningens godaste honung. Honungsburkar som blivit bedömda lämnas tillbaka till medlemmarna.
Anmälan för fika: Ingrid 070-518 36 88 eller ingrid.florentzson@gmail.com
Plats: Hjälshammars bygdegård Kl. 18.30. (Skylt Bygdegård från Riksettan)

1 juli 2023 Värnamoortens Biodlarförenings resa i västerled

Årets resa gick västerut mot Göteborg med omnejd. Fjärås, Göteborg och Landvetter.
första stoppet blev Naturum Fjärås Bräcka. Bräckan är en israndbildning som reser sig 60 meter över det halländska landskapet med havet i väster och sjön Lygnern i öster. Vid Naturum  har Kungsbacka Biodlarförening sin föreningsbigård som vi också hade möjlighet att  besöka tillsammans med en biodlare.
Vi besökte ytterligare två ställen i Fjärås.
Bräutigams Marsipan & Konfektyr, som har en butik i  direkt anslutning till sina fabrikslokaler.
Fjärås är Sveriges pepparrotscentrum. Sedan ungefär hundra år tillbaka är det här  man odlar all svensk pepparrot. Mariebergs Gårdsbutik som drivs  av Inge Andersson Eftr Odlingar AB är Sveriges största odlare av  pepparrot. Allt odlas helt ekologiskt och de har varit KRAV-certifierade sedan 1994.  Här säljs färsk pepparrot, nyskördade KRAV-odlade grönsaker, blommor och mycket  annat.
När vi kom fram till Trädgårdsföreningen togs vi emot  av Janne Pettersson som är biodlare och har bisamhällen bl a i Trädgårdsföreningen  och Botaniska Trädgården i Göteborg. Han berättade hur han sköter sina bin och vi tittade på hans bisamhällen. Lunch intogs på Rosencaféet som ligger omgivet av rosor i  parken.
Eftermiddagens besök var hos biodlare Leif Andersson i Göteborg. Hans affärsidé  är att hyra ut bisamhällen till företrädesvis olika företag i Göteborg med omnejd. Bl a  har han samhällen placerade på taket på det 25 våningar höga Hotel Gothia Tower,  mitt emot Liseberg. Leif berättade för oss om sitt företag och de lokaler han har där han slungar, tappar, rengör ramar, valsar vax m m.
Sista stoppet på dagens resa var på Sammels Lantgård i Landvetter. Här finns en  Besöksträdgård med försäljning av växter och blommor, en Gårdsbutik, ett antal  bikupor och ett Gårdscafé.

11 Maj. 2023 Vårträff hemma hos Karl-Johan Bohlin som visar sin bigård, Linbacken i Fänestad.
12 April 2023. ”Vi startar för säsongen” med Bo Malmsten.
16 Mars 2023. ”Lite smått och gott om biodling” med Björn Dahlbäck.
27 Februari 2023. Besök på Naturum.

Växtbiolog Erika Stenmark informerar om växtligheten i nationalparken med focus på blommor och bin. Naturum har haft stängt under vintern för renovering/ombyggnad och öppnar på nytt i slutet av februari. Under kvällen finns möjlighet att titta på Naturums helt nya utställning. Plats: Naturum, Store Mosse.

2 juli 2022. Sommarresa till Öland.

Ett STORT tack till Harriet Johansson!
Du har skämt bort oss med att ordna så utomordentligt välplanerade resor! Vi ser redan fram emot nästa sommarresa!

Kristina i Duvemåla
Vårt första stopp gjorde vi i Duvemåla som ligger strax norr om Emmaboda. Vi guidades och fick höra att det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Platsen gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina. Huset där mormodern föddes revs på 1930-talet men Rundqvistagården, som ligger mittemot, finns fortfarande kvar och det var där vi drack vårt förmiddagskaffe med kringla.

         
Kristina i Duvemåla. 

Sveriges störste biodlare
Vi fortsatte till Läckeby som ligger 15 km norr om Kalmar och besökte Wizpings Biodling AB. Där fick vi berättat om vägen från bigård till tappat och förpackat. Anders Wizping invintrade förra året 1 350 samhällen. Anders berättade för oss om sitt företag och vi fick också en rundtur i produktionsanläggningen, genom slungrum, tapprum och förråd. Honungsproduktionen under ett år ligger på mellan 80 och 100 ton varav han burkar 20 ton. En mycket imponerande anläggning där t ex 60 ramar slungas åt gången.


Harriet Johansson överlämnade bl a lavendelkruka och tackade Anders Wizping. Deltagarnas glada miner visade hur uppskattat besöket var.

Öland och lunch
Över Ölandsbron till god lunch på Hotell Skansen i Färjestaden där det har funnits gästgiveri och hotell sedan slutet av 1600-talet. Marken som omgärdar hotellet är ett gammalt befästningsverk, kallat Kråkskärs Skans, därav namnet Hotell Skansen.

Paradis – keramik, glas och textil
Efter lunchen ett besök på Paradisverkstaden i Färjestaden. Ett familjedrivet företag som formger och tillverkar keramik. Företaget grundades 1975 av Eva och Olof Paradis.


Biodlarna Jan-Erik Mathsson, Ulf Axelsson och Jan-Axel Lindeberg bänkade utanför keramikverkstaden.

Eftermiddagskaffe i Korrö hantverksby
Därefter påbörjade vi vår resa hemåt. Eftermiddagskaffet avnjöts i Korrö Hantverksby, utmed Ronnebyån. Vi strosade runt och tittade in i de gamla byggnaderna.
Där väckte också en snok som fiskade stor uppmärksamhet!


I Korrö väckte den fiskande snoken stort intresse. Foto Bo Malmsten.

 

19 maj 2022. Vårmöte hos Gerth Andersson, Vällersten.

Ett tjugotal biodlare från Värnamoortens biodlare besökte, tittade på bin och diskuterade olika metoder att utöka bisamhällen för större skördar.

Vårmöte hos Gerth Andersson. Foto: Bo Malmsten.     

Maj 2022. Hemsida.

Vi började på allvar med att uppdatera vår hemsida som vi längtat efter.

12 april  2022. Bihälsa.

Vi hade besök av förbundsordförande Björn Dahlbäck, Sveriges Biodlares Riksförbund. Han undervisade oss om bihälsa. Vi träffades på Kafferepet i Stadshuset och insåg att det alltid finns mer att lära sig om våra bin.

18 november 2021. Årsmöte. Föreläsning av Jan-Axel Lindeberg, biodlare från Bankeryd.

Han bedriver biodling på bland annat Visingsö och är även återförsäljare av bimaterial via Södra vätterbygdens biodlarservice. Inlämnade burkar lämnades ut och honungsbedömningens resultat presenterades. Vi möttes i Hjälshammars bygdegård.

20 oktober 2021. Inlämning av honung och årsrapport samt utlämning av oxalsyra.

Honung MED honungsbedömningskortet och sitt medlemsnummer (ej namn) och omärkta burkar. Inlämning av årsrapport. Antal invintrade samhällen hösten 2020, antal vinterförluster, antal invintrade samhällen hösten 2021 samt årets honungsskörd. Vi möttes på Vuxenskolan.

6 oktober 2021. Biodlarprat vid fikaborden.

Vi träffades på Vällergården i Vällersten och lärde oss av varandra. Hur bi-sommaren har varit. Årets honungsskörd. Hur det gått med slutskattning och invintring. Varroabehandling, metoder. Medlemmarnas förslag på träffar inför våren. Ja samtalsämnen saknas inte när vi träffas. Det var ett trevligt sorl vid fikaborden.